Bali Aga!!

Merake Kare!!! — view on Instagram https://ift.tt/2HvI2iB

Makare-kare (Pandanusov rat), održava se jednom godišnje u mirnom, očaravajućem selu Tenganana, Karangasem, otprilike 70 kilometara istočno od Denpasara, Bali.

Tenganan je poznat po svojim jedinstvenim tradicijami Bali Aga,  stanovnika i običaja koje su prethodile dolasku vojnih ekspedicija i velikog priliva stanovnika iz kraljevstva Majapahita sa susjednog otoka Jave u 14. stoljeću.

I dok je veći dio otoka pao pod kulturni i politički utjecaj Majapahita, sela u planinskom području otoka odupirala su se tom utjecaju i zadržala svoju kulturu i običaje. Tenganan je jedno od tih sela. Odjeveni samo u kamen (suknja) omotani oko struka i udang (pokrivala za glavu), odrasli i dječji gladijatori okupljaju su se oko arene, čekajući svoj red da pokažu svoje umijeće. U njihovim se rukama nalaze oružje napravljeno od listova aloe te  okrugli štit od tkanog ratana.

Gladijatori se moraju pridržavati strogih smjernica. Oni ne smiju udarati protivnika od vrata prema gore i od trbuha prema dolje. Ono što je najvažnije, u borbi nije dopušteno da mržnja ili agresivnost ispune njihova srca. To je sveti ritual, a ne grubo vršenje nasilja. Nema pobjednika ili gubitnika; stoga se moraju boriti sa vjerom i ponosom. Krv koja potekne u žaru borbe se smatra žrtvom koja se prinosi Indri, bogu rata. Nakon borbe umjesto umora i bola ovi borci osječaju radost i ushičenje znajući da uživaju blagoslov boga Indre.

 

 

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.